Werk van de gouverneur

Werk van de gouverneur

“D U U R Z A A M D E N K E N”

Wat drijft Pascal

Al sinds zijn jeugdjaren staat Pascal heel dicht bij de natuur. En vandaag als landbouwer en jager is dat nog steeds zo. Pascal beseft als geen ander dat we onze planeet moeten koesteren maar dat houdt niet in dat we milieu-activisten moeten worden. Het welzijn van alle mensen is minstens even belangrijk. En er is welvaart nodig om die doelstellingen te kunnen bereiken.

Welke accenten wil hij leggen

In de loop van het komende werkjaar zal Pascal campagne voeren om de leden en onze gemeenschap bewust te maken om duurzamer te denken. Iedereen kan dat door in zijn dagdagelijkse leven bij al wat hij / zij doet het evenwicht te zoeken tussen de 3 P’s van duurzaamheid (People, Planet, Profit).
Als actie wil hij een grootschalige zwerfvuil opruiming op poten zetten. Dat is laagdrempelig en kan met weinig of geen kosten gerealiseerd worden.
Daarbij heeft hij 2 belangrijke nevenbedoelingen : inclusie & de leden vertrouwd maken met de Lions-structuur.

Hoe

Op 5 oktober wordt er bij Normec OWS in Gent een introductiedag georganiseerd voor Zone- & Gewestvoorzitters alsook voor geïnteresseerde Lions. Daar zal de problematiek van micro-plastics en de impact ervan op ons milieu worden uitgelegd. Hiermee wil Pascal het belang aantonen om duurzaam te denken alsook het nut om zwerfvuil op te ruimen. Op het einde komt er een interactief moment waar de aanwezigen zelf input kunnen geven. Het opzet is om de Lions van District 112A (Oost- & West-Vlaanderen) aan te zetten om zwerfvuil opruimacties te organiseren maar uiteraard zijn andere initiatieven ook welkom. Zo zijn er tal van creatieve mogelijkheden : beach cleanup, river cleanup, sigarettenpeuken rapen in de stad, dag na RVV het parcours opruimen, plandelen of ploggen, … Daarbij is het de grote wens van de gouverneur dat de Clubs hun sociale doelgroepen aanspreken waardoor er ook een inclusie-verhaal kan ontstaan. Zo kunnen we mindervaliden, verwaarloosde kinderen, … een leuke en leerrijke dag bezorgen. Uiteraard zijn ook onze Leo’s welkom om hieraan mee te werken. De organisatie zal bij voorkeur gebeuren via de 10 Zones waardoor de leden beter voeling kunnen krijgen met de structuur van onze organisatie. Tevens is Pascal ervan overtuigd dat Lions via deze weg gemakkelijk de aandacht van de pers kunnen trekken. Het spreekt voor zich dat de gouverneur dit tijdens zijn 55 clubbezoeken zal promoten. De geld-bijdrages die hij van de clubs en sponsors zal ontvangen, wenst hij te besteden ten voordele van interessante / waardevolle projecten die een betere water-, lucht- of bodemkwaliteit garanderen naar de toekomst toe.

Het verhaal achter de wimpel

Naast het feit dat Pascal een hart heeft voor de natuur is hij ook art-lover. Zo vroeg hij aan zijn bevriende kunstenaar Stefaan Vantieghem om voor het ontwerp van zijn wimpel mee te denken over het begrip “Duurzaamheid”. Stefaan schilderde 18 kunstwerkjes waarin hij weergeeft wat hij daaronder verstaat. En één schilderijtje sprong er voor Pascal in het bijzonder uit. We zien een kleine man vanuit een roodgloeiende omgeving die kijkt naar een grote zwarte dorre boom. De boom lijkt dood. Achter de boom zien we een groen blad. Rood is de kleur van de dreiging en groen staat symbool voor hoop. Van achter de mens komt er dreiging terwijl hij kijkt naar de natuur. Maar er is hoop want na de winter groeien er terug knoppen aan de boom en die knoppen worden bladeren zodat er opnieuw leven in komt. De natuur is heel sterk en duurzaam in contrast tot de kleine nietige mens. We moeten de natuur koesteren zodat we er nog lang kunnen van genieten en haar schoonheid kunnen overdragen aan onze kinderen.
Uiteraard werd er nagedacht bij de bestelling van de wimpel. Zo is de wimpel gedrukt op ECO decotex. Dat is textiel vervaardigt van 100 % gerecycled PET. De productie vond plaats in Oostrozebeke alwaar Pascal’s levensgezel gedomicilieerd is, op ca. 15 km van zijn huis.

Pin It on Pinterest

Share This