HAP @ Antwerp Expo

Healthi Athletes Program Lions ClubsTijdens de SpecialOlympicsEuropese Zomerspelen 2014  gaat ook het Healthy Athletes Program (HAP) door in Antwerp Expo van 14 tot 19 september. Eén van de belangrijkste niet-sportieve activiteiten waar vele Lions en Leo vrijwilligers hun steentje bijdragen. Een programma dat de steun van Lions Clubs International (LCI), Lions Clubs International Foundation (LCIF) en Lions Clubs MD112-Belgium  geniet door financiële en menselijke middelen ter beschikking te stellen.

Het Special Olympics Healthy Athletes Program (HAP) heeft als doel de lichamelijke gezondheid en de fysieke conditie van de Special Olympics atleten te onderzoeken en waar nodig te verbeteren. Een betere fysieke beleving vergroot het sportplezier en bevordert het algemeen welzijn van de atleten.

 

In het kader van het Healthy Athletes Program worden tijdens de Special Olympics activiteiten verschillende medische onderzoeken geheel vrijblijvend aangeboden. Bepaalde fysieke ongemakken worden immers omwille van de verstandelijke beperking niet onmiddellijk opgemerkt.

De resultaten geven de atleten een beeld van hun persoonlijke fysieke conditie en verschaffen de onderzoekers – professionals en studenten uit Belgische geneeskunde-instellingen – een gefundeerde visie op de gezondheidstoestand en noden van atleten met een verstandelijke handicap. Atleten worden indien nodig doorverwezen naar specifieke artsen.

Healthy Athletes in cijfers:

  • 35% krijgt gratis een nieuwe bril
  • 40% heeft mondverzorging nodig
  • slechts 1,5% heeft geen verzorging nodig van de voeten
  • 63% draagt schoenen van een niet correcte schoenmaat
  • 41% doorverwezen voor mogelijke oor- en/of gehoorproblemen

 

De zeven screeningsdomeinen zijn Healthy Hearing, Fit Feet, Fun Fitness, Special Smiles, Health Promotion, Healthy Body en Opening Eyes. Klik hier voor meer info over deze gezondheidsprogramma’s en de organisatie van HAP Special Olympics Belgium.

Indien u dit wenst, kunt u altijd een bezoek brengen aan het SO HAP Village in Antwerp Expo. Aan de ontvangstbalie vraagt u naar SO HAP Coördinator Caroline Teugels of SO Manager Coordination HAP Lion Paul Nauwelaerts. Rekening houdend met de aan de gang zijnde medische en paramedische screenings zullen zij u dit programma met veel plezier weliswaar op een discrete manier toelichten.

 

Alvast een welgemeend dankwoord aan alle SO HAP Lions en Leo vrijwilligers!

 

Special Oympics … Be a fan

 

[tagline_box title=”Zeven wonderen van het hart en met blijvende uitwerking” description=”Guido Vyncke – District Gouverneur 112C”][/tagline_box]

Pin It on Pinterest